środa, 18 czerwca 2014

Kuchnia polska

Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Niektórzy uważają, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama fraza "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich domach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.

Nasze tradycyjne potrawy są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. ryba w soli
ryba w soli przepis też jest ciekawie opisany temat
Znazlazłem także pstrąg w soli
Na ten temat napisali także na pstrąg pieczony przepis
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: ryba w soli - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz