poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Fundament europejskich kuchni narodowych

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. wesele w lublinie
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: wesela lublin - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj sala weselna lublin - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
Wpis inspirowany jest również sale weselne lublin
Na temat wesele lublin to też niezłe źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz