wtorek, 25 lutego 2014

Historia kuchni polskiej

Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy uważają, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama kwestia "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych domach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. kurczak w winie

Polskie tradycyjne dania są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Wpis inspirowany jest również kurczak w winie Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: kurczak w winie - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. kurczak w winie - tekst jest OK kurczak w winie - też dobry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz