Lokalnie i sezonowo - to jeden z ciekawszych trendów kulinarnych. Takie podejście często znaczy też - tanio. Dobrze się składa, bo najlepszy sezon w trakcie - teraz królują szparagi, za niedługo zostaną jednak zdetronizowane przez truskawki.
Świetnie się mają lokalne sery, jak na przykład koryciński, i wędliny - jak kiełbasa lisiecka. Coraz większą uwagę konsumenci przykładają do pochodzenia produktu i do jego jakości. Już nie chcemy zjeść pizzy nad morzem i w górach, wolelibyśmy lokalne specjały. Polska kuchnia regionalna może być równie egzotyczna, jak ta orientalna. Smutne trochę, ze ciągle o tą drugą u nas łatwiej.
Jednak z roku na rok jest lepiej. Warto tez sięgnąć po takie produkty, jak rabarbar. Te niepozorne gorzko-kwaśne łodygi, w przepięknym kolorze, można bardzo ciekawie wykorzystać. Sezon już się zaczął. Rabarbar to taka polska cytryna - świetnie się sprawdzi w roli lemoniady. Dobrze zbalansuje słodki smak wielu deserów. Aż się prosi o sernik na zimno z rabarbarem, lub jakąś tartę.
Sezonowo i lokalnie - to bardzo fajny trend. Oby przetrwał i zyskiwał na popularności. chłodnik litewski przepis
Na ten temat napisali także na chłodnik litewski
Wpis inspirowany jest również chłodnik litewski przepis
Znazlazłem także chłodnik litewski
Polecam również chłodnik litewski przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz